3 Mayıs 2011 Salı

Hıdırellez !!

Çocukluğumuzda mahallede ateş yakıp üzerinden atlardık hıdırellezde.. Bütün mahalle sokakta, eğlence cümbüş olurdu, aynı gün kuzenimin doğumgünü olduğundan araya birde doğumgünü kutlaması sıkıştırıverirdik :) Dilekler tutulur, kırmızı kurdele bağlanır çiçeklere, gül ağacının dibine resimler çizilirdi her ne isteniyorsa, hızır gelsin de yardım etsin diye..
Ne keyifli zamanlar diyorum şimdi dönüp bakınca. Artık hıdırellezlerden korkar olduk, acaba bir olay çıkacakmı diye.. Özünde ne güzel bir gün, ne güzel bir yaza merhaba demek Hıdırellez..

"Mayıs'ın 5'ini 6'ya bağlayan gecedir,denizlerin ermişi İlyas'la karaların ermişi Hızır'ın buluşacağı gece. Dünya dünya olalı onlar her yıl bu vakitte buluşurlar. Buluşmazlarsa deniz denizlikten çıkar,toprak topraklığını yitirir. Tekmil canlı doğmaz, üremez, uçmaz, konmaz. Yani kıyametin habercileri Hızır'la İlyas olacaktır. Her yıl Mayıs'ın 5'ni 6'ya bağlayan gece buluşurlar. Dünyanın bir yerinde. Onların buluştukları yerde bahar farklıdır. Çiçekler daha bol, daha büyük olurlar. Gök daha arı,daha başka mavi olur. İnekler bol süt verir. İnsanlar ölmez. Kurt kuş ölmez..." İşte Hıdırellez'in halk arasındaki hikayesi budur..
Her sene Ahırkapıda şenliklerle kutlanan Hıdırellezin bu yıl aynı yerde kutlanıp kutlanmayacağı henüz muallak. Kalabalık, izdiham vs bahaneleri ile bu şenliği gelir kaynağı haline getirmeyi planlayanlara engel olabilmek için Ahırkapı Hıdırellez Şenlikleri Derneği şenlik düzenlemeyeceklerini açıkladı. Umarım sorun çözülür ve güzel bir eğlence düzenlenir..

1 yorum:

  1. dilekler ne zaman yazılıyor ne zaman denize atılıyor

    YanıtlaSil

Yorumlarınız bizim için çok değerli :)