22 Mart 2011 Salı

Ne Tual Yeter, Ne Boya..

Ne kadar araştırmacıyız hepimiz.. Doğru bilgileri bir anda buluveriyoruz, sağolsun internet sayesinde.. arama motorları var nasıl olsa, ararlar bizim yerimize.. de bulduğumuz bilginin doğruluğundan her zaman emin olabilir miyiz? Daha da traji-komik olanı, bize gösterilen-anlatılan ders kitaplarındaki yazıları hazırlayanların da bu çıkmaza düşebilme ihtimalleri olabilir mi?

Olmadı değil bu dediğim, merak etmeyin.. Abidin Dino'nun "Mutluluğun Resmi" ni yaptığı iddia edilir dostu Nazım Hikmet'in "Saman Sarısı" adlı şiirine cevap olarak.. oysa ki yapmamıştır, ama MEB nin 2008 yılında geçerli olan (halen geçerli mi bilemiyorum, ama düzeltilmiş olmasını umut ederim) Öğretmenlere yönelik hazırlanmış Orta Öğretim Felsefesi Dersi Öğretim Klavuzunda "Abidin Dino'nun çizdiği "Mutluluğun Resmi" tablosunu tartıştırın" ifadesi kullanılmış..... 
(Not: Bu resim,gerçekte Dianne Dengel'e ait "Home Sweet Home" dur. )
Araştırmacı kişiliğimizi daha okul sıralarında aldığımız kesin artık:)

Oysa ki, Abidin Dino cevap olarak resim çizmemiştir, bu zor soruya şiirle karşılık vermiştir ve o kadar içten ve o kadar uygundur ki cevabı..
" Ve dolaşsaydık Türkiye'yi / Bir baştan bir başa. / Yattığımız yerler müze olmuş / Sürgün şehirler cennet/ İşte o zaman Nazım, / Yapardım mutluluğun resmini / Buna da ne tual yeterdi; / Ne boya..."

Abidin Dino, 23 Mart 1913 te doğmuş, Ressam olarak kayıtlara geçmiş olmasına rağmen, sanatın içinden bir insan.. Resim, karikatür, heykel, edebiyat, sinema, fotoğraf yönleriyle de eserler çıkarmış. Nazım Hikmet'in şiir ve oyun kitaplarına kapak desenleri çizmiş. 1933 yılında, sanatın tüm ülkede yaygınlaşmasını sağlama amacını güden "D Grubu" adlı sanat akımının da kurucularından..
Sanata olan ilgisinin yanında, insan ilişkileri de çok güçlü Abidin Dino'nun.. Yaşamaktan keyif aldığı söylenir. Hatta kanser hastalığının son zamanlarında, hala insanlara güç vermeye devam etmiş. "Aslan gibiyim" diyerek.. Aci çekmesine rağmen..

Yarın Abidin Dino'nun doğum günü.. Fırtınalı dönemlerde sanatla içiçe yaşamış, o gün anlaşılamamış fakat bugün dünyaca kabul edilen bir sanatçı olarak belleklere kazınmıştır. Daha detaylı bilgi için; grafiksaati

Beyoğlu Belediyesine ait etkinlik ajandasında 10 Mart-19 Haziran 2011 tarihleri arasında Santralİstanbul'da "20.Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı 1940-2000" başlıklı sergi var. Bu sergide, Abidin Dino ile beraber diğer modern Türk Ressamlarını da görme fırsatınız olacaktır.
Uzun bir süre açık kalacak bu sergiyi git-gör listeme alıyorum:)

Abidin Dino'nun Nazım Hikmet e cevap olarak yazdığı şiir:


Kokusu buram buram tüten
Limanda simit satan çocuklar
Martıların telaşı bambaşka
İşçiler gözler yolunu.
İnebilseydin o vapurdan
Ayağında Varna'nın tozu
Yüreğinde ince bir sızı.
Mavi gözlerinde yanıp tutuşan
Hasretle kucaklayabilseydim
Seninle, bir daha.
Davullar çalsa, zurnalar söyleseydi
Bağrımıza bassaydık seni Nazım,
Yapardım mutluluğun resmini
Başında delikanlı şapkan,
Kolların sıvalı, kavgaya hazır
Bahriyeli adımlarla düşüp yola
Gidebilseydik meserret kahvesine,
İlk karşılaştığımız yere
Ve bir acı kahvemi içseydin.
Anlatsaydık
O günlerden, geçmişten, gelecekten,
Ne günler biterdi,
Ne geceler...
Dinerdi tüm acılar seninle
Bir düş olurdu ayrılığımız,
Anılarda kalan.
Ve dolaşsaydık Türkiye'yi
Bir baştan bir başa.
Yattığımız yerler müze olmuş,
Sürgün şehirler cennet.

İşte o zaman Nazım,
Yapardım mutluluğun resmini
Buna da ne tual yeterdi;
Ne boya...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için çok değerli :)