14 Mart 2011 Pazartesi

Füreya

Geçen hafta okumayı bitirdiğim kitap Füreya.. Ayşe Kulin’in kaleminden, gayet akıcı, okuyanı içine alan bir kitap. Epey oldu alalı, bir türlü okumaya fırsat bulamamıştım, 1 ay kadar önce elime aldım ve bir baktım bitiverdi. Bir solukta bitirdiğim kitapları hep sevmişimdir J
Kim olduğunu bildiğim ancak detaylı hayat hikayesinden bihaber olduğum  Füreya Koral’ı anlatıyor kitap. Kadın ruhunun derinliklerini anlatan, zorluklar karşısaında mücadeleden hiç vazgeçmeyen, pes etmeyen başarılı bir kadının biyografisi niteliğinde. Füreya ve onun hayatından geçen insanları okudukça tanıyor, tanıdıkça bir başka gözle değerlendirme fırsatı buluyorsunuz. Halikarnas Balıkçısı (dayısı), Kılıç Ali (eşi) ve Atatürk’le ilgili kısımlarını okurken tarih kitaplarında göremediğiniz birçok özel anıya da tanık oluyorsunuz. Kesinlikle bir fırsatını bulup okumanızı tavsiye ederim.

Kitabın arka kapak sayfasından;
Birden çocuklardan biri bağırdı
Şuraya bakın, iki kuş öpüşüyorlar!
Füreya iskelenin üzerindeydi. Güçlükle arkasını dönerek, aşağıda cıvıldayıp duran çocuklara baktı.
Hanginiz söyledi bunu? diye seslendi. Sıska bir oğlan öne çıktı.
Ben! dedi.
Kuş mu gördün orada?
Evet.
Füreya üşenmedi, indi iskeleden. Çocuğu yanına çağırdı.
Kuşu nerede gördüğünü göster bakayım.
Çocuk birkaç adım geriledi. Füreya takip etti çocuğu. Eliyle işaret etti oğlan.
Nah orada. İşte kuşlar gaga gagaya vermiş öpüşüyorlar.
Dondu kaldı Füreya. Hiç tasarlamadığı halde, çocuğun işaret ettiği yerde masalsı iki kuş kafası beliriyordu. Tıpkı öpüşür gibiydiler. Haklıydı çocuk.

Cumhuriyet Türkiyesi’nin ilk kadın seramik sanatçısı Füreya Koral’ın hayat hikâyesi Füreya, aynı zamanda bir dönem romanı.

Kısaca Füreya Koral'dan da bahsetmek isterim bu vesile ile.. Ansiklopedik bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Ben daha çok okuduğumdan anladığım ve sonrasında merak edip araştırdığım Füreya'yı anlatmak istiyorum. Çoğu insan için yıkım olabilecek bir hastalık verem.. Ama o hastalığını hayatının dönüm noktası haline getirmiş ve onu faydaya çevirmiş bir kadın.
İnatçı ve hiç yılmayan yapısı ile tedavi amacıyla gittiği Paris'te seramik sanatını keşfetmiş, doktorların, arkadaşlarının ve ailesinin ısrarına rağmen çamurla uğraşmaktan, ona şekil vermekten vazgeçmeyen büyük bir sanatçı. Zarif bir Cumhuriyet kadını Füreya.. Bebeğini kaybetmiş ancak yegenine anne olabilmiş güçlü bir kadın..

Hepimizin ondan öğrenmesi gereken çok şey vardır mutlaka! Başucu kitaplarınız arasına almanızda fayda var..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için çok değerli :)