9 Mart 2011 Çarşamba

Dünya Mutfakları

Yemek yemek bir keyif bence.. Zaten fiziksel görünüşümde bunu inkar etmiyor ;)  Bazı insanlar, yemek yemekten keyif almadıklarını, fiziksel ihtiyaçlarını karşılamak için yani zorunluluktan yediklerini söylüyorlar, şaşkınlıkla dinliyorum.. Yemek kadar yapmaktan, yeni birşeyler öğrenip mutfakta harekete geçmekten de çok hoşlanırım.
Gittiğimiz, gezdiğimiz yerlere özgü tatları mutlaka deneriz. Bu bağlamda, dünyanın en iyi mutfakları seçilen ve denenecekler listemde de yer alan birkaç özel mutfağı sizinle de paylaşmak istiyorum..

Fransız Mutfağı

Dünyanın bir numaralı mutfağı seçilmiş. Ancak daha öncede bahsettiğim gibi pek benim damak tadıma uygun değil yemekleri.. Zenginliği ve çeşitliliğiyle ünlü, yemek pişirmenin sanatsal yönünü ön plana çıkaran ulusal bir mutfaktır. Unlu yiyecekleri Fransız mutfağının temelini oluşturur.

Peynir, şarap ve tereyağ bu mutfağın en önemli öğeleri arasındadır.  Bu yiyecek maddelerinin kalitesini düzenlemek amacıyla Appellation d'origine contrôlée (kökeni kontrol edilen) denilen bir sistem oluşturulmuştur. Fransa Tarım Bakanlığına bağlı bir devlet kurumu bu yiyecek maddelerinin kalitesini kontrol altında bulundurur.

İtalyan Mutfağı

Dünyanın en eski ve zengin mutfaklarından biridir. Neredeyse her yemekte mutlaka zeytinyağı vardır. Sebze ve hamurişi (makarna-pizza) ağırlıklıdır. İtalyan mutfağında 400 çeşit peynir ve 300’den fazla sos bulunur.
Normal bir İtalyan yemeği 4 bölümden oluşur. Bunlar; “Antipasto” adı verilen başlangıç, “Primo” denilen ve makarna ya da pilavdan oluşan ara sıcak, “Secondo” yani ana yemek(genellikle et yemeği) ve “Dolce” adı verilen tatlıdır.  Kahve, özellikle de espresso İtalyan mutfağında önemli bir yere sahiptir.


Çin Mutfağı

Çeşit bakımından dünyanın en zengin mutfaklarından biri olan Çin mutfağı Uzakdoğu'da bile Çinlilerin yaşadığı her bölgede büyük farklılıklar gösterir. Ayrıca Uzakdoğu dışındaki Çin lokantalarında hazırlanan yemekler bulundukları ülkelerin kültürlerine uyarlandıkları için Uzakdoğu'dan çok farklı malzemeler kullanırlar ve farklı lezzetler sunarlar.
Sebze ağırlıklı yemekler, yemeklerin wok adı verilen çukur tavalarda pişirilmesi ve yemeklerin sofralarda yemek çubuklarıyla yenmesi Çin mutfağının en çarpıcı özellikleridir. Yemek çubuklarının kullanılmasının nedeni Çin kültüründe çatal ve bıçağın silah olarak kabul edilmesidir. Masaya oturan herkese bir kase pilav verilmesi de geleneksel bir durumdur. En ünlü yemeklerinden biri, milli yemek olarak kabul edilen Pekin Ördeği'dir. Tadını merak ediyorum doğrusu ;)

Tai (Tayland) Mutfağı

Egzotik Uzakdoğu ülkelerinden biri olan Tayland’ın özgün mutfağı tüm dünyada çok ünlü. Bulunduğu bölgedeki pek çok mutfak gibi Tai yemeklerinin de ana maddesi pirinç. Özellikle,  Noodles (pirinç cipsi) Tai Mutfağı’nda da önemli bir role sahip. Ekşi, tatlı ve tuzlu lezzetleriyle Tai mutfağı her türlü damak zevkine hitap etmeyi başarıyor. Acı ve baharatın bolca kullanıldığı Tai Mutfağı’nda körinin de özel bir yeri var. Tai körisinin temel maddesi sarımsak, acı biber ve zencefilden oluşuyor. Bol acılı bir mutfak olan Tai mutfağında küçük acı biberlerin kurutulması veya püre haline getirilmesi ile çeşitli soslar yapılmakta. Çok acı sevmeyenlerin Tai mutfağının spesyel tatlarını denememesini tavsiye ederim.

İspanyol Mutfağı

Günümüz İspanyol mutfağı, ülkenin coğrafi konumu, zengin tarihi ve çağlar boyunca yaşadığı savaşlar, keşifler, göçler sonucunda oluşmuş zengin bir yemek kültürünü yansıtmaktadır. Balık ve et ağırlıklı olduğu kadar sebzelerin de tercih edildiği İspanyol mutfağı, çeşitli baharatlarla tatlandırılarak şölen yemekleri oluşturulmaktadır. İspanyol yemekleri yağın bolca kullanılmasıyla da oldukça ün yapmıştır, tabiki zeytinyağı vazgeçilmezdir.

İspanyol mutfağı denildiğinde akla ilk gelen lezzet Paella'dır. Valencia yöresinin bu çok meşhur yemeği neredeyse İspanyol mutfağına damgasını vurmuştur. Paella; tavuk eti, balıklar ve deniz ürünleri ile pişirilen son derece lezzetli bir pilav yemeğidir. Öğle ve akşam yemeklerinden önce alınan aperatiflerin geleneksel ismi de Tapas'dır. Fasulye piyazı, omlet, sosta pişmiş deniz ürünleri, siyah zeytin, ton balığı, karnabahar salatası, kalamar ve bu şekilde uzayıp giden sıcak ve soğuk mezelerden oluşan bir listedir Tapas.. Bu alışkanlık İspanyollara aynı ortamda bulunma,sohbet etme fırsatı verdiği için sevilir. Yemeklerin yanında en çok tercih edilen içki ise şarap ve meyvelerden yapılan Sangria'dır.


Meksika Mutfağı

Bol acılı sosları ve baharatlarıyla Türk damak zevkine en yakın mutfaklardan biridir Meksika mutfağı.
Küçücük, kuru, insanı yerinden zıplatacak kadar acı biberler, acı soslarla pişirilmiş barbunya fasulyesi, mısır ve mısır unundan yapılmış hamur işleri tortilla-taco ve de et yemeği olarak fajita ilk akla gelen Meksika yemekleridir. Meksika mutfağına has yemekler Aztek, Maya ve İspanyol kültürünün bir karışımı, tatlı ekmekleri ise Fransızlardan gelmektedir.
Geleneksel olarak hemen hemen bütün yemeklerde mısır kullanılır. Bunların yanısıra yemeklerde su kabağı, fasulye ve bölgeye göre  yaban domuzu, tavşan, kemiriciler ve hint kertenkelesi iguana kullanılır. Ev hayvanı olarak öncelikle köpek ve hindi eti bulunur menülerde.  Bunları yemenin düşüncesi bile kötü geliyor bana sanırım tatlarına bakamam. Ama öğrencilik yıllarımda sıkça gittiğimiz İstiklal Caddesinin arka sokaklarından birinde olan 3. Mevki adlı küçük fakat yemekleri çok başarılı olan lokantada Meksika usulü patatesi yemenizi tavsiye ederim, tabi acı sevenlere ;)

Dünya mutfaklarından popüler olan mutfaklar böyle.. Bence en lezzetli yemekler Türk mutfağındakiler ;) Burada kısa özetleyemeyecek kadar çok lezzetimiz var. Birbirinden güzel bir sürü sebze-et yemekleri, çeşit çeşit tatlıları ile bir numara mutfağımız.. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için çok değerli :)